Οι θέσεις του στο Κυπριακό και σε άλλα ζητήματα, τον κατατάσσουν ως ένα εκ των αρχιερέων που δεν εκτελεί απλά τα καθήκοντα του, αλλά ως τον αρχιερέα που βρίσκεται εκεί για να δώσει φως και λύσεις στους προβληματισμούς της σύγχρονης κοινωνίας.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ξεχωρίζει για τις θέσεις που παίρνει σε κάθε ζήτημα, αλλά κυρίως για την πίστη του σε θέματα θρησκείας και πατρίδας. Φλογερός πατριώτης και ιερωμένος καθηλώνει το ακροατήριο, του όποτε ανεβαίνει στο βήμα για να αναλύσει θέματα της επικαιρότητας, ενώ αντιμετωπίζει με πραότητα και αγάπη κάθε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στην Μητροπολιτική περιφέρεια της Πάφου.

Λίγα λόγια για τον Μητροπολίτη Πάφου

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος γεννήθηκε στην Αθηαίνου στις 25 Μαρτίου 1949.Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1967. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τα έτη 1968-1972.Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τα έτη 1976-1980. Μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία στη Χημεία και στη Θεολογία. Στις 23 Δεκεμβρίου 1984 χειροτονήθηκε διάκονος από τον χωρεπίσκοπο Σαλαμίνας Βαρνάβα και στις 17 Μαρτίου 1985 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και προεχειρίσθει σε Αρχιμανδρίτη από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α’. Το 1994 ανέλαβε καθήκοντα Γραμματέως της Ιεράς Συνόδου. Παράλληλα με τα πιο πάνω καθήκοντα του, εργάστηκε και ως Καθηγητής Χημείας σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Το 1993 προήχθη σε Βοηθό Διευθυντή. Στις 24 Απριλίου 1996 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης και στις 26 Μαΐου 1996 χειροτονήθηκε Επίσκοπος. Στις 29 Δεκεμβρίου 2006 εξελέγη παμψηφεί από την Εκλογική Συνέλευση που συνήλθε ειδικά για τον σκοπό αυτό, Μητροπολίτης Πάφου. Έκτοτε εκτελεί υποδειγματικά τα καθήκοντα του διασφαλίζοντας την αποτελεσματική λειτουργία της Μητρόπολης του. Εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου στους διαλόγους με τις Πανορθόδοξους Διασκέψεις και στον Διάλογο με τους Ρωμαιοκαθολικούς. Είναι επίσης Πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου, προΐσταται στις διάφορες υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει η Ιερά Μητρόπολη Πάφου όπως:• Θρησκευτική Διαφώτιση • Ιερατικά Συνέδρια • Έκδοση «Διμηνιαίου Δελτίου Κηρυγμάτων» και Πρακτικά Ιερατικών Συνεδρίων» • Ίδρυμα «Παναγία Θεραπεύτρια» • Σχολή Βυζαντινής Μουσικής• Υπηρεσία Στρατού – αγιασμοί, κηρύγματα και εξομολογήσεις • Δανειστική Βιβλιοθήκη στο Κτήριο της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου • Στήριξη της Οικογένειας • Κατήχηση ετερόδοξων και αλλόθρησκων και βάπτιση ενηλίκων • Ένωση Χριστιανών Νέων «Σταυραετοί» • Κέντρο Νεότητας Ιεράς Μητρόπολης Πάφου• Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητρόπολης Πάφου • Φιλανθρωπικά Ιδρύματα: «Μαργαρίτας Λιασίδου» και Πετρίδειον Ίδρυμα. Έδειξε έμπρακτα την αγάπη και στήριξη του προς τον μοναχισμό στις Μονές της Επαρχίας Πάφου όπως: ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής Παναγίας Σαλαμιωτίσσης, στελέχωση της Ιεράς Μονής Χρυσορογιάτισσας και της Ιεράς Μονής Αγίου Μηνά Πενταλιάς, το κτίσιμο της Ιεράς Μονή Αγίου Εφραίμ στα Χολέτρια.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, διαθέτει ευρύτατη μόρφωση – Θεολογική και Επιστημονική. Είναι πτυχιούχος Θεολογίας και Χημείας με μετεκπαιδεύσεις και στους δύο τομείς. Διαθέτει ορθή και ευθαρσή στάση απέναντι στο Εθνικό μας Πρόβλημα. Φλογερός πατριώτης και ιερωμένος που εμμένει αταλάντευτα στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων για επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του. Με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης εξασφάλισε την πρώτη καταδίκη της Τουρκίας για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και την ανάγκασε να καταβάλει χρηματικό πρόστιμο – Απόφαση Αρ. 507/-3.2.94

Διαθέτει γνώση των προβλημάτων της Παιδείας μας και θέληση για την ορθή επίλυσή τους .Εργάστηκε για 18 χρόνια ως Καθηγητής Χημείας στη Μέση Εκπαίδευση, στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, 4 χρόνια από τα οποία στη Θέση του Βοηθού Διευθυντή. Για 11 χρόνια ήταν μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής στο μάθημα της Χημείας για τις προεισαγωγικές εξετάσεις των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Διετέλεσε επίσης μέλος της Ομάδας Συγγραφής των διδακτικών βιβλίων Χημείας στην ανάπτυξη Προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας .Προεδρεύει των Συνοδικών Επιτροπών Παιδείας και Βιοηθικής με συχνές παρεμβάσεις στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας για τα θέματα αυτά. Ως Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Παιδείας, επισκέπτεται τα σχολεία και συζητά με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τα προβλήματα της επικαιρότητας.

Φιλανθρωπικό Έργο

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος προεδρεύει του Ιδρύματος Μαργαρίτας Λιασίδου για άτομα με ειδικές ικανότητες και προνοεί για την ορθή διαπαιδαγώγηση και ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο. Στηρίζει το «Πετρίδειον Ίδρυμα» με σκοπό την παραχώρηση υποτροφιών σε άριστους μαθητές σε ήθος και επίδοση. Ηγείται του Ιδρύματος «Παναγίας Θεραπεύτριας» όπου οι ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου επισκέπτονται συχνά τα Νοσοκομεία Πάφου και Πόλις Χρυσοχούς με σκοπό την συμπαράσταση στους ασθενείς και τέλεση Θείας Λειτουργίας .Ανακουφίζει τους έχοντας ανάγκη – πτωχούς και ασθενείς .

Στήριξη των Νέων

Ίδρυσε και διαχειρίζεται το Ταμείο Υποτροφιών στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου για ενίσχυση πτωχών και άριστων φοιτητών. Εποπτεύει τη λειτουργία των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου για την ορθή διαπαιδαγώγηση της νεολαίας. Εποπτεύει τη λειτουργία του Κέντρου Νεότητας Ιεράς Μητρόπολης Πάφου. Εποπτεύει την λειτουργία της Ένωσης Χριστιανών Νέων «Σταυραετοί».

Επίσης διαθέτει σταθερή προσήλωση στην ορθή διαπαιδαγώγηση του ποιμνίου. Στηρίζει με ομιλίες και ιδιαίτερες συναντήσεις την οικογένεια και τους νέους . Στρέφεται με τα κηρύγματα του κατά της ποικιλόμορφης διαφθοράς. Λειτουργεί Δανειστική Βιβλιοθήκη στο Κτήριο της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου.

Στήριξη προς τον μοναχισμό στις Μονές της Επαρχίας Πάφου

Προσφέρει στήριξη προς τον μοναχισμό στις Μονές της Επαρχίας Πάφου. Ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής Παναγίας Σαλαμιωτίσσης, στελέχωση της Ιεράς Μονής Χρυσορογιάτισσας και της Ιεράς Μονής Αγίου Μηνά Πενταλιάς, κτίσιμο της Ιεράς Μονής Αγίου Εφραίμ στα Χολέτρια

Σοβαρότητα που προκαλεί σεβασμό στους ξένους και στους Κύπριους

Εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου στις πανορθόδοξες διασκέψεις και σε άλλους θρησκευτικούς διαλόγους. Ό λόγος του στην Ιερά Σύνοδο είναι πάντα συναινετικός γι’ αυτό χαίρει της εκτίμησης των άλλων μελών της Ιεράς Συνόδου.

Προσήλωση στη Παράδοση μας

Δημιούργησε σπουδαία σε ποιότητα και μεγάλωσε σε αριθμό τόμων Βιβλιοθήκη στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου. Δωρίσθηκε στην Μητρόπολη Πάφου η βιβλιοθήκη του μακαριστού Ανδρέα Μιτσίδη, Διευθυντή του γραφείου των Αρχιεπισκόπων: Μακαρίου Γ’, Χρυσοστόμου Α’ και Χρυσοστόμου Β’.

Ανακαίνισε και εμπλούτισε το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Πάφου το οποίο στέγασε στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου.

Ο Μητροπολίτης Πάφου μπορεί να διοικεί αποτελεσματικά, δίκαια και με προοπτική την Εκκλησία Κύπρου. Μπορεί να συνεχίσει να ακούγεται η ορθή εθνική φωνή της Εθναρχούσας Εκκλησίας μας . Μπορεί να συνεχίσει η υποστήριξη προς τα δίκαια του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου αλλά και να έχουμε μια σοβαρή και άξια φωνή στην Ορθοδοξία.

Πηγή: pafoslive.com.cy